ΠΕΡΙΟΧΗ

Ουρανούπολη Χαλκιδικής

«Στο Κατώφλι του Αγίου Όρους»
 

Η Ουρανούπολη

είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό της Χαλκιδικής, που αποτελεί τον τελευταίο κοσμικό προορισμό πριν κάποιος περάσει στην περιοχή του Αγίου Όρους. Απέχει 132 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και μόλις 17 χιλιόμετρα από την έδρα του Δήμου. Από το λιμάνι της Ουρανούπολης αναχωρούν, καθημερινά, ταχύπλοα και ferry boats προς το Άγιο Όρος και τα γειτονικά νησάκια Δρένια.

Η ευρύτερη περιοχή

διαθέτει αρκετά αξιοθέατα. Επισκεφθείτε τη Μονή Ζυγού, ένα από τα πρώτα μοναστήρια (ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα) που απέχει 2 χιλιόμετρα από το χωριό της Ουρανούπολης και στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση και γυναίκες, αφού γεωγραφικά δεν υπάγεται στην επικράτεια του Αγίου Όρους. Στην πλατεία του χωριού διατηρείται, επίσης, έως σήμερα ο Βυζαντινός Πύργος, ο οποίος φιλοξενεί σε μια πτέρυγά του έκθεση βυζαντινών αρχαιοτήτων και εικόνων. Με αφετηρία την Ουρανούπολη ξεκινούν, τέλος, πολλές θαλάσσιες εκδρομές προς τη Δάφνη, σημείο γνωριμίας με την καστροπολιτεία του Αγίου Όρους.

Το σημερινό χωριό

πήρε το όνομά του από την αρχαία πόλη Ουρανούπολη, η οποία και ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από τον Αλέξαρχο, αδερφό του Κασσάνδρου. Σε νομίσματα που έχουν βρεθεί αναγράφονται οι λέξεις «Ουρανίας Πόλεως» και «Ουρανιδών Πόλεως», με τη μορφή της θεάς Ουρανίας Αφροδίτης, που λατρευόταν. Στη νοτιοδυτική πλευρά του χωριού διατηρείται έως και σήμερα ο Πύργος της Ουρανούπολης, ο οποίος χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Στον Πύργο έχουν κατοικήσει, στο παρελθόν, πρόσφυγες που ήρθαν από την Προποντίδα της Μικράς Ασίας και ίδρυσαν τη σημερινή κοινότητα.